![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggN4yazfCHcF6ZP8nmKU_vRkYaJdJdK_AqEK8Nvd2n-5EG-SjnUcsZJeRBEp_9HSC1uDQe7U3x9fSwhvTnCE9UKJ-WmietAqO2dGB5dTiFRqXv-F2nUqlkGmK5CmpZuld0Hzhm2SxVDY2_/s320-rw/received_184371795846875.jpeg)
Am stat „la țară”, indiferent că a fost vorba despre Italia sau Germania. Mintea mea cu greu a înțeles asta, căci este tare diferit față stilul de viață din zona rurală de la noi. Singurul lucru în comun este faptul că se lucrează pământul și se cresc animale, dar modul cum se fac aceste lucruri fac diferența. Nu are rost să intru în amănunte și să spun că la noi sunt oameni amărâți care nu au nici un strop de asfalt în sătucul lor, nu au apă curentă, canalizare... Cred că se înțelege ceea ce vreau să spun și aici nu vreau să subliniez diferențele dintre țări, cât vreau să atrag atenția asupra propriei persoane. Secretul fericirii este la noi, dar și problema tot acolo.
La început, datorită mentalității mele limitate, mi se păreau cam înapoiați și nu mi-e rușine să recunosc faptul că am greșit. Chiar dacă nu ne dăm seama, judecăm după propriul caracter și eu aveam lipsuri, din păcate. Cum adică să nu găsești un xerox la fiecare colț de stradă, nu butic lângă butic, nu magazine deschise non stop și înghesuite la fiecare două străduțe, nu zece farmacii pe un metru pătrat (vorba vine)? Cum adică să te duci la farmacie și să nu poți cumpăra tot ce vrei tu?
Primul impuls este să îi judeci și venind dintr-un ritm de viață alert, brusc simți că viața se oprește în loc. Atât faptul că duminica magazinele sunt închise, dar și diferența de fus orar îți induc această stare. Ai impresia că timpul trece mai greu și viața se desfășoară altfel decât erai obișnuit.
Iar faptul că telefonia și internetul nu sunt de aceiași calitate și pe toate drumurile (ca la noi), la fel, m-au făcut să îi judec greșit. După ce treci de prima impresie și primul impuls, îți dai seama că toate își au rostul lor și noi le suntem cu mult inferiori, iar sub aparența unor oameni învechiți se ascunde multă chibzuință. Ajungi să îi înțelegi și dacă la început liniștea ți se părea apăsătoare, cu timpul ajungi să o apreciezi. Aș putea spune că ajungi să respiri altfel.
Noi suntem niște oameni dependenți de stres, de telefonie și internet. Lipsa acestora ne bulversează dezorientându-ne și ne face să ne comportăm asemeni unor drogați aflați în sevraj.
Da, cred că asta este cea mai bună comparație. Mă uit în jurul meu și văd în orice mijloc de transport cum majoritatea oamenilor studiază telefonul. Când se merge pe stradă se circulă cu ochii în telefon, la masă cu telefonul, la toaletă cu telefonul și seara la culcare tot cu telefonul. Degeaba fac curat în casă dacă nu pun și pe Facebook, de parcă cine știe ce realizare ar fi asta.
Suntem mai preocupați să urmărim profilul unor oameni necunoscuți, decât să privim în ochii oamenilor cu care interacționăm. Dacă la început era o ocupație doar pentru tineret, acum nu mai există limită de vârstă. Văd copii de la vârste tot mai fragede preocupați tehnologie, de rețelele de socializare, dar nici bătrânii nu se lasă mai prejos. Ieri, am văzut o doamnă trecută de șaizeci de ani cum se chinuia să își facă o poză la articolele de sărbători și mi s-a părut tare amuzant. De obicei bătrânii sfârșesc prin a fi singuri și nefericiți, iar această evoluție îi apropie de alți oameni sau de copii plecați, le umple timpul, le aduce puțină culoare în viață. Evoluția este bună atâta timp cât avem cumpătare. Din păcate, suntem tot mai preocupați de a arăta și altora „cum suntem” și „ce avem” noi. Uităm să ne trăim viața, pierdem momente importante și ne transformăm în ceva ce este departe de realitate.
Pentru mine „acasă” era căsuța mea, în țara noastră și visam să mă întorc acolo mereu, dar acum nu mai sunt sigură de asta. Simțeam asta pentru că acolo erau părinții mei, familia și sufletul meu. Acum nu mă mai așteaptă nimeni și sufletul meu nu mai simte emoția întoarcerii.
Aceasta rămâne casa mea, dar acel „acasă” este în altă parte acum. Inițial liniștea de acolo mi se părea apăsătoare, însă acum o iubesc și îmi place să mă cufund în ea și o las să mă pătrundă. Îmi lipsește simplitatea vieții de la „țară”, îmi lipsesc oamenii cu „răceala” lor. Toată lumea vorbește despre faptul că noi suntem calzi și petrecăreți, dar se uită că, de asemenea, suntem singurii care te pot înjunghia cu zâmbetul pe buze.
Sunt oameni care reușesc să se adapteze noului stil de viață adoptându-l și oameni cărora nu ai ce să le faci, căci au orizontul prea îngust pentru a percepe diferența. De obicei, primii trec neobservați pentru că nu simt nevoia de a ieși în evidență, iar aceștia din urmă, tânjesc după atenție.
Poate greșesc eu, poate nu, dar știu sigur că vreau să fiu printre aceia care nu ies în evidență cu o stridență care îți strepezește dinții. Nu mi-e rușine să recunosc faptul că nu am înțeles mereu aceste lucruri și că am fost la fel de oarbă. Da, este adevărat! Când mă uit în urmă, nici mie nu îmi place de mine cum am fost, dar faptul că văd asta însemnă că am evoluat, ceea ce este bine, nu? Am judecat greșit și am fost îngustă la minte, dar am reușit să mă detașez, să mă desprind, să judec singură, să învăț, să deschid ochii. Am reușit să văd diferența și să înțeleg cum este mai bine pentru mine. Am înțeles că de vină nu sunt oamenii, ci noi. Putem fi ca ei sau nu, alegerea ne aparține. Putem să ne plângem sau să schimbăm ceva. Eu am îmbrățișat schimbarea și am început cu mine, apoi cu oamenii din jurul meu iar în final cu locul unde vreau să mă dezvolt ca individ.
Viața noastră este atât de simplă. Muncă, acasă și faptul că tot timpul liber este petrecut doar cu prietenii apropiați face ca viața să fie un circuit închis. Fără accesul altor elemente noi cu care să interacționăm și orizontul nostru se îngustează, căci fără să vrem și fără să fim conștienți ajungem să preluăm mai mult decât am vrea de la oamenii cu care ne petrecem cea mai mare parte din timp.
Dacă în viața ta apar și probleme, acesta este momentul când rămâi singur. Oamenii obosesc să te tot asculte fiind sătui de problemele tale și de faptul că nu le urmezi sfaturile. Nu am înțeles niciodată de ce trebuie să fii condiționat în privința asta. Adică, mi se pare normal să ceri un sfat, dar să ai libertatea de a-l urma sau nu. Nu mi se pare corect să fii obligat să urmezi sfaturile cuiva, doar ca să nu se supere pe tine și să strici prietenia. Pentru mine prietenia trebuie să fie ceva puternic și frumos, tocmai prin simplitatea ei, nu o povară. Din păcate, în realitate nu este așa și oamenii se plictisesc repede de tine, de problemele tale, de faptul că ești „încăpățânat” și niciodată nu îi asculți. Știți genul acela de oameni care le știu ei pe toate? Aceia care te cunosc mai bine decât te știi tu, dar nu te ascultă niciodată cu adevărat. Cam așa ceva...
De aceea este bine să te retragi din când în când și să te evaluezi, să vezi dacă totul este așa cum ți-ai dorit să fie sau dacă nu cumva, între timp, s-a schimbat ceva. Dacă te dai un pas în spate lucrurile ți se vor înfățișa sub o altă formă. La început or să ți se pară ciudate, ca și cum ți s-a luat un văl de pe ochi. Realizezi că oamenii pe care îi considerai ca făcând parte din familia ta acum îți sunt străini. Așa sunt ei, poate că mai mult nu pot, nu îi interesează, nu văd sau poate nu vor, iar asta îi mulțumește. V-ați înstrăinat unii de ceilalți și nu este de judecat, așa ai fost și tu, dar nu ți-ai dat seama. Suntem atât de obsedați de propria persoană, de propriile dorințe și păreri, dar în viață nu se rezumă totul doar la noi. Atunci când faci o analiză mai amănunțită a situației în care te afli, a prietenilor și în primul rând a ta, trebuie să te uiți cu atenție la oamenii care te înconjoară. Să fii conștient că (fără să îți dai seama) ai să ajungi ca ei, căci avem tendința de a împrumuta gesturi și gânduri ce își pun amprenta asupra mentalității noastre. Nu degeaba se spune: „Spune-mi cine îți e prieten, ca să-ți spun cine ești.”
Cât despre România, mi-am dat seama că este țara tuturor posibilităților unde toată lumea încercă să se fofilescă, să evite cât mai mult respectarea unor reguli sau a unor principii și unde totul poate fi foarte ușor de cumpărat, ceea ce nu mă definește ca om.
Nu contează mașina pe care o conduci, dacă asta însemnă să faci la fiecare patru ani rate ca să o schimbi, doar pentru a te făli cu ea. Nu mărimea casei este importantă, ci căldura ce o degajă în sufletul celui care îi trece pragul. Iar oamenii în prezența cărora simți nevoia să te explici, să porți măști, să știi că nu îți sunt prieteni, chiar dacă petreci timp cu ei.
Acum stai și te întrebi, dar ce este important? Important este să te simți „acasă” acolo unde locuiești, iar oamenii care te înconjoară să te placă așa cum ești, să te încurajeze să fii tu, să te facă să te simți confortabil în prezența lor, să înțeleagă că faptul că sunteți diferiți nu este un defect al tău și să nu să încerce din răsputeri să te schimbe după chipul și asemănarea lor.
Faptul că avem caractere și puncte de vedere diferite ne diferențiază, dar nu trebuie să ne învrăjbească. Fiecare are dreptate în felul lui de a vedea lucrurile. Dacă este ceva ce nu te mai mulțumește, fă ceva și nu uita că schimbarea începe cu tine. Dezbracă-te de idei preconcepute. Așa cum facem curat în casă și aruncăm lucrurile ce nu ni se mai potrivesc pentru a face loc altora noi, tot așa să facem curățenie și în suflete. Nici nu ne dăm seama câte haine purtăm pe umeri: mândrie, orgolii, invidie, ură, răutate, ranchiună... Ne aplecăm sub povara lor și uităm ce ușoară este bucuria, bunătatea, fericirea.
Ca să poți simți asta, este important să te împaci tu cu tine și propriile trăiri, dar chiar și așa este bine să păstrezi un voal sub care să îți ascunzi goliciunea, căci un pic de decență nu strică nimănui. Atunci când m-am dezbrăcat de prejudecăți, am început să zbor și am înțeles, în sfârșit, că „acasă” nu este neapărat un loc anume. Nu are legătură cu faptul că îți aparține o proprietate sau cu haina de pe tine. „Acasă” este acolo unde te cheamă sufletul, este acolo unde te simți complet și în siguranță.
„Acasă ” este simțire, emoție, visare, liniște și multă iubire. Acum, pentru mine „acasă” este acolo unde, cu drag și dor, mă așteaptă cineva să mă întorc...