Așadar, cine sunt eu? Sunt emoții ascunse sub un chip de om cu un suflet călător. Sunt gânduri și vise. Sunt hohote de râs și lacrimi ascunse...
19 decembrie 2024
O reclamație
Dincolo de tăcere
03 decembrie 2024
Să votăm, dar să rămânem oameni
28 noiembrie 2024
Cina cea de taină
Jocurile Olimpice reprezintă un eveniment sportiv care, în Antichitate, se desfășurau odată la patru ani, în Olympia. Ele erau ținute în cinstea lui Zeus. Primele Jocuri Olimpice s-au desfășurat în 776 î.Hr. Jocurile durau cinci zile. Probele sportive erau: alergarea, luptele, întrecerile de care (trase de 2 sau 4 cai), pentatlonul (întrecere care combina cinci probe: aruncarea discului, săritura în lungime, aruncarea suliței, alergarea, luptele) și pancrațiul. Cu o lună înainte de începerea jocurilor încetau conflictele dintre polisuri. Femeile nu aveau voie să practice sau să asiste la întreceri. Copiii aveau jocurile lor. Jocurile Olimpice Antice s-au desfășurat fără întrerupere timp de aproape 1200 de ani, dar au fost desființate în anul 393 la porunca împăratului roman Teodosiu I.
26 noiembrie 2024
O cafea cu companie, vă rog
25 noiembrie 2024
Biscuiți asortați cu minciună
24 noiembrie 2024
Oameni și oameni
13 noiembrie 2024
Visătoare...
08 noiembrie 2024
Să mă ierți
08 octombrie 2024
Melancolie
05 octombrie 2024
Sarmizegetusa Regia
După cucerirea Daciei și înglobarea ei în Imperiul Roman, capitala a fost mutată la Ulpia Traiana (Sarmizegetusa), aflată la peste 40 de km depărtare. Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei, și cuprindea șase citadele.
Civilii locuiau pe lângă fortăreață, pe terasele construite în josul muntelui. Nobilimea dacică avea apă în rezidențele lor, adusă prin țevi ceramice. Inventarul arheologic găsit la sit dovedește că societatea Dacică avea un standard înalt de viață.
Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac fiind înfrânt de Imperiul Roman în timpul domniei împăratului Traian. După înfrângerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoană militară acolo și au început să dărâme cetatea. Noua capitală romană, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construită la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Împăratul Hadrian, voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a și adăugat numele de Sarmizegetusa. Astăzi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se află localitatea Sarmizegetusa, din județul Hunedoara. Din păcate aici încă nu am ajuns.
Toate cele 6 fortărețe (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Roșie, Costești - Blidaru, Costești - Cetățuie, Căpâlna și Bănița) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
03 octombrie 2024
Despre Germania
- Cea mai mare grădină zoologică din lume se află în Germania. Zoologischer, aflată în Berlin, cuprinde 1500 de specii din regnul animal și peste 14000 de animale adăpostite.
- Germania este țara în care s-au născut unii dintre cei mai mari muzicieni, filosofi și poeți ai toate timpurilor: Goethe, Bach, Beethoven, Handel, Schumann, Brahms, Kant, Hegel și mulți alții.
- Unul dintre cele mai populare festivaluri din lume, Oktoberfest (Munchen) se desfășoară aproape în fiecare an începând din 1810. Până acum, a fost anulat doar de 24 de ani, din cauza războaielor sau epidemiilor.
- Pe teritoriul Germaniei se regăsesc peste 150 de castele, iar celebrul Castel Disney este copia Castelului Neuschwanstein.
- Daca îți place Currywurst, Germania este locul unde poți savura acest fel de mâncare. Știai ca în fiecare an, în aceasta țară se consuma peste 800 de milioane de Currywurst? Iar în Berlin exista și un muzeu dedicat acestui fel de fast-food.
- Te-a impresionat Strada Sforii din Brașov? In Germnia poți vizita o strada și mai îngusta: Spreuerhofstraße se afla în Reutlingen și măsoara 31 cm lățime.
- Îți plac catedralele Gotice? Afla ca în Germania, mai exact in orașul Ulm, se afla catedrala Ulm, considerata cea mai înalta din lume: 161,5 m.
- Cea mai mare gară din Europa se găsește în Berlin.
- În Koln se regăsește o catedrala în stil gotic, considerata cea mai frumoasa din Europa și care ascunde un mister religios: înăuntrul acesteia se afla un sarcofag, denumit Sarcofagul celor 3 Regi. Acolo se spune ca ar fi rămășițele celor 3 magi care s-au închinat la nașterea lui Iisus.
- Daca îți place berea, Germania este țara ideala unde poți degusta cele mai bune și cele mai multe sortimente, realizate după rețete tradiționale. Știai ca germanii consuma anual 2,5 miliarde de tone de bere? În aceasta țară se regăsesc peste 1200 de berarii.
- Un alt lucru interesant legat de gastronomia acestei tari: în Germania poți găsi peste 300 de sortimente de pâine și exista chiar și muzee dedicate acestui aliment.
- Adori să vizitezi muzee ciudate? Ce spui despre Muzeul Porcului din Stuttgart? Este un loc unde sunt expuse peste 50000 de figurine în forma de porc și datează din anul 1988.
- Celebra băutura răcoritoare Fanta a fost inventata în Germania, după ce în anul 1940, a fost interzis importul de sirop folosit pentru pregătirea Coca Cola.
- Nostalgic după mașinile Trabant? Știai că numele acestora se traduce drept ,,Satelit”? Numele este de fapt un omagiu pentru primul satelit lansat pe orbita de către Germania, în 1957.
- Peste 65% dintre autostrăzile din Germania nu au limita de viteza.
- Aici vei întâlni cele mai multe cluburi înființate de fanii fotbalului. Nicio altă țară nu poate egala Germania la acest capitol.
- Imprimanta mobilă își are rădăcinile în invenția lui Johannes Gutenberg din jurul anului 1450.
- Când vine vorba despre economie, Germania este una dintre țările cu cele mai puține probleme chiar și în plină criză economică, clasându-se pe locul 5 în lume din punct de vedere economic.
- Limba germană rămâne limba cu cei mai mulți vorbitori nativi de limba germană. În trecut aceasta a fost limba cea mai răspândită în centrul, nordul si nord-estul Europei.
- Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară în anul 1916 pe parcursul primului război mondial.
- Germania este clasată foarte sus în topul ratei speranței de viață – undeva în jurul vârstei de 81 de ani.
- Din punct de vedere al cărților publicate, Germania se află pe primul loc cu aproximativ 94.000 de cărți în fiecare an.
- Sunt mai multe poduri în Berlin decât în Veneția. Veneția este un oraș bine cunoscut de canale, gondole și poduri. Cu toate acestea, cea mai mare rețea de ape interioare este capitala Germaniei. Berlinul are până la 960 de poduri și 59,8 mp. km de suprafața apei – râuri, canale și lacuri.
- Prima carte tipărită – în limba germană. În 1455, John Gutenberg, inventatorul tiparului, a tipărit prima carte. Era o Biblie de 42 de pagini. Acum fiecare a zecea carte din lume este în germană.
- Noaptea, Germania de Vest și de Est arată diferit, privind din spațiu, datorită becurilor diferite din lămpile stradale. Nuanțe semnificativ diferite de culoare.
(Foto: Höllentalklamm) |
(Foto: Grainau) |