Dormeam ghemuită. Nici nu mi-am dat seama când am început să mă strâng. Și pe zi ce trece mă făceam mai mică. Până într-o zi când am constat că simt durere. Mâinile mi se schimonoseau într-un mod pe care nu îl recunoșteam și oasele pieptului mi se deformau. M-am trezit din somn îngrozită de această constatare. Probabil duceam pe umerii mei așa o mare povară încât durerea emoțională devenea fizică. Mă simțeam singură. Eram ca o plantă care se ofilește și conștientizam asta. Mă ghemuiam încercând să mă protejez sau poate încercam doar să uit de durere. Dacă m-ai fi întrebat ce probleme am, cu siguranță ți-aș fi spus că sunt bine și nu am probleme, dar corpul meu spunea cu totul altceva.
Mi-am căutat alinarea în poze și scris, dar seara când mă băgam în pat, mă ghemuiam făcându-mă tot mai mică, ca și cum aș fi vrut să mă ascund, să dispar. M-am simțit pierdută, neînțeleasă și neiubită. Tânjeam după un strop de afecțiune. La un moment dat am renunțat să mai cer. Am sperat să merit măcar respect, dar când nici acesta nu a venit, atunci am început să-mi pun întrebări.
M-am întrebat în primul rând dacă pot face eu ceva, dacă vina este la mine. M-am întrebat dacă nu cumva exagerez. Apoi am devenit un observator obiectiv al vieții mele. Am început să analizez și-ntr-un final mi-am pus întrebarea de ce? De ce trăiesc? Care este sensul vieții mele?
Am trăit pentru „familie”. Acea familie pe care nu o avusesem niciodată și pe care eu o construisem cu lacrimi și trudă. Am crezut că omul de lângă mine, este familia mea și aici am greșit. Îmi pusesem în el speranța și rațiunea de a trăi. I-am atribuit calități pe care, la un moment dat, am stat și m-am întrebat dacă le are cu adevărat sau doar le proiectasem eu asupra lui. Am pus pe umerii lui povara așteptărilor mele. Am trăit pentru acel „noi” în care m-am simțit atât de singură. Am trăit din inerție și am încetat să mă mai zbat. Noaptea îmi ieșeau din piept suspine de durere sufletească. Mă auzeam în noapte și mă trezeam speriată. Atunci am înțeles faptul că eu nu am trăit niciodată pentru mine. Am trăit construind ceva ce nu avusesem niciodată și după care tânjeam, dar nimeni nu mă învățase sensul adevărat al unei familii. Am simțit că pierd totul și asta m-a făcut să mă pierd și eu. Abia atunci când am fost pregătită să renunț la tot, am înțeles că, de fapt, nu am pierdut nimic. Pierderea, în general, ne produce durere pentru că suntem prea atașați de lucruri sau de oameni. Noi credem că ei ne aparțin. Cu adevărat nu pierdem pe nimeni, pentru că nu deținem pe nimeni cum nici noi nu aparținem. Suntem oameni independenți care pentru anumite perioade de timp conviețuim cu alți oameni. Așa cum ei își lasă amprenta asupra noastră, tot așa și noi lăsăm bucăți din noi. Unii își aduc aminte cu plăcere de noi, alții nu. Tot așa facem și noi.
Greu și destul de târziu am înțeles că „familia” nu stă în bărbatul de lângă mine, într-un inel sau într-o semnătură. „Acasă” este acolo unde sufletul meu este liniștit. Sensul vieții cred că este să fii fericit și împăcat cu tine însuți. Până la urmă, fiecare trăiește pentru el. Nu trăim pentru a-i face fericiți pe alții. Sunt oameni cărora orice și oricât le-am da, ei nu pot fi fericiți, dar nu pentru că ar fi vina noastră, ci pentru că ei au lucruri nerezolvate în sufletul lor.
Am fugit în lume căutând rezolvări la probleme pe care le duceam cu mine. Într-un final mi-am dat seama că indiferent de țara în care trăiam, eu aveam aceleași probleme. Fuga nu mi-a rezolvat din ele. Doar atunci când am reușit să-mi fac ordine în gânduri, lucrurile din jurul meu s-au aranjat.
Acum sunt împăcată cu toate. Dorm senină noaptea și sufletul meu e liniștit. Nu mai duc lupte și nici probleme nu mai am.
Să înțelegi care este sensul vieții înseamnă să te iubești în primul rând pe tine, să te accepți și să te ierți. Să nu aștepți ca altcineva să te salveze sau să alunge furtuna din tine.
Da, avem nevoie de oameni, dar nu ca să umplem golul din noi. Până la urmă, nu ești niciodată singur, te ai pe tine, chiar dacă tu nu vezi, nu știi sau nu înțelegi asta.