23 septembrie 2021

„Romantici de duzină”

    În ultimul timp am tot primit cereri de prietenie. De obicei sunt atentă și foarte selectivă cu acestea. Îmi place să mă exprim liber și nu mă bag în seamă aiurea, trezindu-mă vorbind cu toată lumea. Și în viața reală trăiesc decent încercând să nu ies în evidență prin stridență. Dacă cineva vorbește cu mine, îi răspund, dar în rest, vorbesc doar cu prietenii apropiați. Consider că este nevoie de timp pentru a ne cunoaște sau măcar pentru a ne face o părere despre o persoană. Nu putem să tragem concluzii doar privind poza de profil, mai ales că unii au poze de profil preluate de pe la alții. Faptul că sunt rezervată face lumea să spună că sunt o ciudată, dar eu zic că sunt doar un bun observator. Sunt o persoană matură și asumată, ceea ce înseamnă că nu postez lucruri pentru a primi aprecierea publicului și comentariile lui. Scriu pentru că îmi place să-mi expun gândurile și, uneori, scrisul poate fi o bună terapie. Dacă cineva se regăsește în postarea mea și îi pot fi de ajutor, cu atât mai bine. Adevărul este că, în ziua de astăzi cu greu mai găsești un „prieten” cu care poți să vorbești liber, fără să-ți cauți cuvintele, fără să-ți protejezi sufletul și fără să fii înțeles greșit. Din păcate, este normal să avem un sentiment de singurătate pe care să îl simțim din ce în ce mai acut. 
   Dar astăzi nu o să vă vorbesc despre prietenie, ci despre oamenii pe care îi primim în viețile noastre virtuale. Am să încerc să fiu scurtă și să nu vă supărați dacă o să fiu dură. Nu știu ce inspiră altora poza mea de profil și tocmai de aceea am lăsat vizibile câteva „detalii”, pentru a ajuta oamenii să își facă o părere cât mai aproape de realitate despre mine. Dincolo de ceea ce vedeți într-o poză sunt enorm de multe alte lucruri pe care nu le știți sau nu le vedeți. Deși mediul online este perfect pentru oamenii falși, totuși, să știți că nu toți oamenii sunt la fel. Mulți sunt singuri și nefericiți. Oameni care își caută alinarea vorbind cu necunoscuți. 
 Însă cei mai mulți sunt oameni care își pun câte o mască și vorbesc cu aceștia, dar o fac doar pentru a-și hrăni orgoliul și aroganța. Profită de vulnerabilitatea lor care este evidentă pentru niște cunoscători. Și uite așa în fața acestui public toți devin poeți, romantici incurabili și oameni „tocmai buni de puși la rană”. 
    Mai sunt, pe lângă aceștia, și oameni cărora nu le pasă de ceea ce se întâmplă în acest mediu online. Își trăiesc viețile virtuale cu decență și nu deranjează pe nimeni. Nu se trezesc vorbind la fiecare postare care apare, iar când postează, chiar au ceva de spus (de exprimat) și este o adevărată plăcere să îi urmărești. 
    Bine, dacă trebuie să fiu sinceră până la capăt, am să spun că mai este o categorie de oameni virtuali și anume, aceia care tot timpul au ceva rău sau urât de spus. De ei fug cel mai tare. Sunt tot timpul puși pe ceartă și te epuizează, căci cu ei nu o scoți niciodată la capăt. Se trezesc vorbind despre toți și despre toate, ei fiind „experții” internetului. 
    Acum am să vă spun de ce toată această introducere. Pentru că am observat o „modă” a bărbaților „super romantici”.  Domnilor, în primul rând, nu toate femeile sunt la fel. Nu toate pot impresionate de versurile scrise de dvs. sau preluate. Nu toate sunt proaste, singure și nefericite. Și chiar de-ar fi așa, nu toate vor cădea în plasa pe care o aruncați, subtil sau nu. Ce mă deranjează cel mai tare este faptul că, aceste persoane se simt jignite dacă îndrăznești să le ignori. Oameni buni, internetul este nelimitat și se pare că are „balta ”pește, așa că, mergeți și „pescuiți” în altă parte. 
    Întâmplarea a făcut să-mi dau seama, nu de acum, că lumea este mică. Am ieșit într-o zi la restaurant. Ne-am așezat la o masă mai retrasă și am încercat să ne bucurăm de o duminică însorită. Asta, până când a sosit un grup  gălăgios și a distrus toată liniștea, dar nu doar a noastră, ci a tuturor oaspeților. Am încercat, cu greu, să nu ascult conversațiile lor care răsunau  pe toată strada.  Ajungeau la mine frânturi de genul „asta nu e poză pentru Facebook”, „bă”, „p..a”, „ce bucătar e ăsta”, „eu ți-am dat bani”, „da, asta e poză de Facebook” etc.
    Am grăbit un pic ieșirea noastră și am plecat căutând liniștea în altă parte. Recunosc faptul că am gândit despre aceștia că sunt genul de persoane cu care mie mi-ar fi rușine să ies și care, de obicei ne fac de râs în străinătate. Nu neapărat pentru că nu sunt în stare de nimic, căci nu-i cunosc. Puteau să fie ingineri, doctori, nu avea importanță, dar stridența cu care năvăleau în liniștea ta te făceau să vrei să ții distanța. 
    Coincidență sau nu, la două luni  și ceva, am primit o cerere de prietenie pe Facebook. Am înțeles din prima cu cine am de-a face, dar mi-am zis că, poate, m-am înșelat și i-am dat o șansă. La o primă vedere avea un profil îngrijit. Prea îngrijit, aș spune :) și am recunoscut pozele „de pus” pe Facebook. Era genul acela de poet iubăreț, neînțeles, trist și plin de dor. Nimic nu dădea în vileag vocabularul din viața reală. Bine, asta până a doua zi de dimineață când am primit un mesaj de „bună dimineața” completat cu „inimioară” și condimentat cu sfaturi în care folosea numele Domnului. Acesta a fost și momentul în care m-a pierdut definitiv. În primul rând că nu sunt inimioara nimănui și mi se pare atât de greșit să i te adresezi așa unei femei pe care nu o cunoști. Și nu în ultimul rând, mi se pare strigător la cer cum îl folosesc unii pe Dumnezeu pentru a-și da importanță, strălucire și a se ascunde sub o umilință și o pioșenie pe care, de fapt, ei nu o cunosc, dar joacă teatru. 
 Am ignorat mesajul, căci este plină lumea de oameni ca ei. Nu îi poți schimba, dar știi cum este treaba cu „prostul dacă nu e fudul, nu e prost destul?”  La miezul nopții aroganța și orgoliul n-au rezistat, căci nu au înțeles cum de am îndrăznit să nu răspund și m-a întrebat „bună, am greșit cu ceva?”
    Da, Domnule, ai greșit! Ai greșit atunci când nu ai înțeles că și tăcerea este un răspuns...
Oamenii de genul acesta se hrănesc cu aprecieri și comentarii. Mai nou, am observat că „romanticii”  de acest gen, se folosesc de credință pentru  credibilitate. Stau și mă întreb, oare când au timp să răspundă la zeci de comentarii, să trezească toată lista de „prieteni” dimineața și să mai și „compună”?  Woow!
    Din păcate, în mediul online, este din ce în ce mai greu să ne dăm seama de adevărata față a oamenilor. Măștile țesute și cuvântul Domnului aruncat ici colo fac ca oamenii de bună credință să fie victime sigure. 
    Am dat un exemplu, dar lumea virtuală este plină de astfel de oameni falși. Este valabil și pentru femei și pentru bărbați. Nu generalizez aruncând de o parte sau de alta. Întâmplarea a făcut să am acest exemplu. 
   Oameni buni, nu vă lăsați păcăliți de cuvinte mieroase cu grijă alese. Priviți dincolo de vorbe și de poza de profil. Rugăciunea se face în intimitatea sufletului.
    Prin natura muncii mele vorbesc cu oamenii și încerc să îi ajut, dar tocmai de aceea le văd și adevăratul caracter. Dacă vreți să comunicăm, să o facem cu respect și bun simț. 



P.S.  Aș mai adăuga ceva foarte important. Dacă tot ne-am hotărât să scriem, din diferite motive, măcar să scriem corect din punct de vedere gramatical. Nu neg, și mie mi se întâmplă să mai greșesc, dar întotdeauna mă documentez când nu stăpânesc bine un cuvânt sau am uitat ceva. Și aici nu mă refer la virgulă și spațiile de pe lângă ea, căci astea sunt greșeli minore, mă refer la minimul pe care l-am învățat la școală și începe să lipsească tot mai des din scrierile de astăzi. 
 Ce poate fi mai trist decât un poet fals? Unul incult!


22 septembrie 2021

Constatare

   Mult timp mi-am dorit altceva decât am avut, dar oare, nu toți suntem așa? Devenim dornici de orice altceva și abia târziu, în viață, ajungem să fim mulțumiți cu ceea ce avem sau poate niciodată. La fel ca toată lumea, am avut nemulțumirile mele, dintre cele mai absurde (unele). Acum îmi vine să râd când îmi amintesc... Nu-mi plăcea numele meu, părul meu, ochii mei și, într-un final am conștientizat că nu-mi plăceau nici oamenii. Da, știu, este urât să spun așa ceva, dar este adevărul. Am trăit din nemulțumire în nemulțumire și din dezamăgire în dezamăgire. Începusem să vreau tot mai mult și să mă mulțumesc tot mai rar. Pot spune cu certitudine că nu prea știam ce este fericirea. Auzisem despre ea, dar nu o găsisem, căci o căutam în lucruri și în oameni. Cu cât mi-o doream mai tare, cu atât mai singură și nefericită mă simțeam. 
    De fapt, toate aceste stări veneau dintr-un mare gol pe care îl aveam în mine. Când suntem tineri avem greșita impresie că le știm pe toate, dar, de fapt, nu știm nimic. Orbecăim prin viață și  nu ascultăm de cei care au trecut prin ea. Îi luăm în râs spunând „e, ce știu ei”, apoi ajungem la vârsta lor și ne dăm seama că am ajuns să vorbim exact ca ei, iar cei tineri ne privesc exact cum îi priveam noi pe cei bătrâni. Acesta este momentul când zâmbetul devine dulce amărui, căci, în sfârșit, înțelegem ce înseamnă viața, dar realizăm că am pierdut o mare parte din ea risipind-o căutând o fericire care ne-a golit sufletul. 
    Nici nu îmi dau seama când s-a creat acest gol din mine, pe care am tot încercat să-l umplu cu ceva, însă nu reușeam nicicum să îl fac să dispară. Am încercat să îl acopăr cu tot felul de schimbări. Am crezut că schimbatul aspectului îl va masca și nu îl voi mai simți. M-am înșelat. Era acolo și răsuna.  Apoi, am încercat să-i acopăr zgomotul de gol, cu oameni, cât mai mulți oameni. Dar știi cum este când intri într-o încăpere goală și cel mai mic sunet răsună într-un ecou puternic? Așa și oamenii care-mi intrau în viață, făceau o hărmălaie ce făcea să răsune și mai tare în golul meu interior, pentru că și ei veneau cu golurile lor. Am încercat să-mi cumpăr cât mai multe lucruri sperând că ele îmi vor aduce fericirea, dar nu primeam decât o satisfacție minoră și o mulțumire trecătoare. 
   Mult timp am fost un corp frumos, dar un suflet gol. Da, este trist, dar adevărat. Și câți dintre noi nu sunt încă așa, dar nu-și dau seama sau nu au curajul să recunoască. Oameni care nu au sentimente și se opresc la aspect nevăzând și neavând nimic dincolo de el. Nu tu suflet, emoție, nimic. Doar oameni frumoși, răi, grași, slabi,  neîngrijiți, curați sau murdari. Percepem lucrurile foarte greșit. Nu întotdeauna un corp frumos este și un om bun, cum nici un corp gras sau neîngrijit nu este un om rău. Uneori, sub cele mai ciudate aspecte și respingătoare se ascund suflete frumoase, de o sensibilitate rară, dar cei mai mulți oameni nu au răbdarea necesară ca să-i descopere și nici ochi să-i vadă. Se uită superficial și îi cataloghează. Uite așa ajungem să purtăm etichete și vorbim fără  să ne dăm seama. Ne îndoim după cum bate vântul și ne modelăm după fiecare prieten pe care îl avem. Judecăm fără să ne gândim dacă este corectă judecata noastră și de cele mai multe ori ceea ce vedem în alții este doar o reflexie a ceea ce purtăm în interiorul nostru. 
    Nu degeaba se zice că toate se întâmplă la timpul lor și fiecare om are propriul ritm de maturizare. Nu poți să înveți pe cineva care nu este pregătit, încă, să învețe. Mie mi-a trebuit mult timp să înțeleg, dar am învățat singură. În aceste frământări interioare am conștientizat că toată viața am fugit, dar mi-am dat seama că am fugit de mine. M-am complăcut și m-am înconjurat de oameni goi ca și mine, crezând că zgomotul interior va fi acoperit de mulțime, dar ecoul era și mai puternic. Nimic nu reușea să-mi aducă liniștea și mulțumirea sufletească pentru că eu le căutam în exterior, în oameni, în lucruri. 
Nu mi-am găsit alinarea în nici un chip, căci, seara la culcare, în mintea mea nu era niciodată liniște și-mi auzeam gândurile, neliniștile, nemulțumirile. Aș putea spune că se adâncea golul din mine, cu fiecare zi care trecea, căci mă simțeam neînțeleasă și asta îmi provoca multă durere. Rănile mele făceau crustă, dar supurau în interior. Am învățat să mă ascund, dar nu știam să mă vindec.
Mi-era frică de singurătate și fugeam de ea, pentru că-mi era teamă să-mi aud gândurile. Acolo, în capul meu, a fost cel mai greu să fac liniște, căci eram obișnuită cu gălăgia. Singurătatea însemna deznădejde și durere, furie, ură și multă ranchiună. Atunci când ești singur și nu știi ce să faci, timpul trece greu și te apasă statornicia lui, altă dată trecătoare. Nici nu mi-am dat seama câte răni aveam, nevindecate, dar ascunse în interior. Se spune că timpul le vindecă pe toate, și poate că așa este, căci timpul a făcut să se stingă focul mistuitor din mine. Dar se mai spune că cea mai bună meditație se face în singurătate,  ceea ce este și mai adevărat, căci în singurătate nu mai este nimeni care să-ți alimenteze furiile și orgoliul. 
   În ziua în care am rămas singură cu mine am înțeles atât de multe lucruri. Am înțeles că trebuie să taci ca să auzi mai bine. Am înțeles că nu oamenii îți vor umple golul interior, ci doar ți-l vor adânci. Am înțeles că dependența de oameni nu îți va oferi stabilitate și nu în alții trebuie să-ți cauți echilibrul. Am înțeles că familia îți oferă mulțumire, dar liniștea vine din interiorul tău. Am înțeles că eu trebuie să-mi fac curat în suflet și-n viață, căci pentru asta nu există o menajeră pe care să o angajezi și să-ți facă treaba mai ușoară. Am înțeles că degeaba este curat în casa ta, dacă în suflet este praf și geamurile murdare nu lasă lumina să intre sau să iasă afară. Și am mai înțeles ceva, și anume, că nu mai am timp să pierd cu oameni care nu merită, cu bătălii și discuții care nu-și au rostul. Am înțeles că nu sunt datoare cu explicații și nu trebuie să câștig aprecierea nimănui.  Am înțeles că poți să pierzi cu dreptatea de partea ta, dar că sunt și lupte pe care le câștigi renunțând. 
   Atunci când am avut curajul și puterea să mă uit în adâncul ochilor mei și să văd dincolo de culoarea lor, abia atunci am ajuns să mă cunosc cu adevărat. Atunci când mi-am văzut sufletul și frământarea din el, când văzut greșelile făcute, dar și efortul de a face bine. Am acceptat că am făcut atât cât am știut și cum am putut mai bine. Am transformat fiecare experiență într-o lecție de viață. 
M-am eliberat de prieteniile ce nu erau prietenii, de oamenii  care nu erau oameni, de așteptări și dezamăgiri, de regrete și dureri. Am eliberat furia din mine și am transformat-o în iertare.
 Am început să vorbesc cu mine și să mă ascult. M-am iertat pentru tot ce am greșit și am învățat să mă iubesc. Am înțeles că fiecare om este unic în felul lui și nu am mai căutat să semăn cu nimeni.  
Toată munca interioară a făcut ca zgomotul să dispară aducând liniște, împlinire. Nu mi-e rușine cu nimic din ce-am trăit. Nu am să mă amăgesc spunând că  putea să fie mai bine, căci se putea și mai rău. A fost așa cum a fost și asta este povestea mea. Recunosc, de asemenea că, târziu am învățat ce înseamnă maturitatea. Acum, nu știu dacă acesta este termenul perfect pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat cu mine, pentru conștientizare, pentru momentele acelea când ești mulțumit cu puținul pe care îl ai și nu mai alergi după cai verzi pe pereți sau după un prea plin la care, de fiecare dată, când ajungi îți dorești și mai mult sau altceva. Nu știu exact dacă așa i se spune. Presupun că fiecare îi spune cum vrea, dar pentru mine, starea în care îmi dau seama că sunt mulțumită de mine și cu mine, înseamnă maturitate și asumare.
     Nu mai am liste lungi cu dorințe care să mă consume fizic și psihic, până ajung la ele, ca mai apoi să le completez iar făcând lista interminabilă. Nu pot să zic că nu mai am liste deloc, căci ar însemna să mă las să trăiesc din inerție și nici asta nu pot să fac. Sunt un om activ și îmi place să am realizări, dar  partea materială a pierdut mult din valoare. Îmi doresc armonie. Îmi dau seama că sunt lucruri pe care nu poți să le cumperi cu bani, dar au o mare importanță și-ți oferă o bogăție interioară. Îți mobilează casa sufletului făcând ca ecoul zgomotului să dispară. Îți oferă un echilibru fără de care nu ai cum să
te-nplinești. Reprezintă baza pe care poți să construiești. 
    În toate aceste frământări interioare am cunoscut și oameni care au rămas alături de mine și nu m-am mai întrebat de ce. M-am privit prin ochii lor și parcă m-am văzut pentru prima oară. Am văzut un om bun și blând. Am văzut un om frumos în interior care emană lumină și căldură. Am înțeles că dincolo de aspect sunt alte lucruri mult mai importante. Am învățat că oamenii sunt plini de sentimente și culoare. Este greu să iei omul așa cum este, să nu îl judeci și să nu încerci să-l schimbi, dar și mai greu este să îl lași să plece, mulțumindu-i că l-ai cunoscut.  
    Atunci când mi-am umplut sufletul de iubire și recunoștință, i-am văzut pe oameni așa cum sunt, fragili, purtând pe umeri povești ce merită a fi ascultate. 
    Avem tot ce ne trebuie pentru a fi fericiți, dar nu avem ochi ca să vedeam și nici inima ca să simțim, căci ne-am învățat să trăim superficial și, de cele mai multe ori, la fel și iubim.
     Atunci când înțelegi aceste lucruri; când ajungi să iubești omul așa cum este și-l accepți cu bune și mai puțin bune; când îți dai seama că timpul ți-e prieten, nu dușman; când vezi frumosul în tot ce te-nconjoară; când ai speranța în suflet și asta te face să răzbești; când ierți și mergi mai departe; când mergi pe stradă zâmbind și oferi vorbe bune fără să mai ții cont de cât ai dat și ce ai primit; când îți dai seama că suntem trecători prin viață și fiecare zi este o binecuvântare, abia atunci să știi că ai găsit fericirea.
   Mă gândesc la trecut și îmi dau seama că, acum, îl înțeleg mult mai bine. Totul a fost așa cum trebuia să fie și astăzi sunt cine trebuie să fiu. Acum poate că o să vă întrebați cine sunt eu, nu? Sunt doar un om.  
    Sunt un om care a reușit să-și găsească un echilibru. Nu am făcut nimic ieșit din comun. Nu am cine știe ce mari realizări. Sunt un om obișnuit trecut prin viață, dar astăzi, pot să spun că sunt un om frumos.
   Și dacă v-am vorbit despre mine nu am făcut-o din ipocrizie ascunsă sub o falsă modestie, nici din narcisism pitit după o mască umilă, ci pentru că pe mine mă cunosc cel mai bine și sunt singurul om pe care îmi permit să-l cos și să-l descos, să-l judec și să-l cert ca mai apoi să-l iert. 


08 septembrie 2021

Ne-am învățat să tragem de oameni căutând fericirea

     De multe ori m-am întrebat, oare de ce sunt oamenii atât de răi?  Îmi dau seama că nimeni nu se naște cu răutatea în suflet, dar ceea ce trăim de-a lungul vieții își pune amprenta asupra noastră și, fără să ne dăm seama, ajunge să ne definească. 
     Nu cred că există un om în totalitate rău sau bun. Oamenii au părți bune și mai puțin bune în interior. Toți avem în noi întuneric, dar și lumină. Nimeni nu se naște rău, dar timpul ne transformă în cele mai ciudate moduri. Pe unii oameni încercările vieții îi fac mai buni, mai calzi, mai înțelegători, în vreme ce pe alții durerea îi înrăiește, împietrindu-le sufletul și sentimentele. 
   Cred că așa cum există un cod al bunelor maniere (scris și nescris) sau cei 7 ani de acasă, tot așa ar trebui să existe o carte despre iubire. Așa cum suntem învățați să nu ne scobim în nas, să nu plescăim și multe altele, tot așa ar trebui să fim învățați să ne cunoaștem și să ne iertăm, să avem răbdare și încredere, să fim buni și generoși. Cineva ar trebui să ne învețe, încă de mici, că suntem unici și să ne iubim pe noi și pe cei din jurul nostru. Și când spun asta mă refer la acel sentiment sincer, profund, necondiționat și dezinteresat. Abia atunci când vom ajunge să ne prețuim cu sinceritate la adevărata noastră valoare vom putea să dăruim și celor din jurul nostru prețuire. 
   O să spuneți că este o prostie, căci toată lumea este capabilă să iubească și este adevărat, dar cei mai mulți o fac cu trufie și într-un mod egoist. Doamne, cât de mult egoism ne stăpânește și nu ne dăm seama cât de ușor rănim sentimentele oamenilor, dar și pe noi. Percepem iubirea în funcție de cum am fost crescuți și tot la fel o oferim. Pornim în viață atât de puțin pregătiți pentru ceea ce înseamnă ea cu adevărat... Suntem aroganți și plini de mândrie.
     Așadar, de ce sunt oamenii răi?  Poate pentru că nu au fost învățați să iubească sau, poate, pentru că le este frică să nu fie răniți. Ne-am făcut un obicei din a le pune pe toate la suflet și asta ne consuma puțin câte puțin, zi de zi, până când, într-o zi, vom constata că ne-am îmbolnăvit. 
     Ne-am învățat să tragem de oameni, să tragem de noi. Ne luptăm cu morile de vânt și insistăm să stăm în locuri și situații care nu ne fac bine. Ne mințim singuri că, poate, o să se schimbe ceva. De cele mai multe ori nu se schimbă nimic și ne umilim până atingem pragul de jos al disperării, apoi ne întrebăm de ce nu a fost să fie. Păi, pentru că ne-am învățat să tragem de oameni care nu ne mai vor, de prietenii care nu mai merg, de căsnicii terminate și în mod special de noi.  Dacă am judeca mai puțin și am accepta mai mult lucrurile așa cum sunt ele, poate că am înțelege că nu trebuie să tragi de oameni ca să fii fericit. Suntem dependenți de oameni, de lucruri, dar nu le acceptăm așa cum sunt ele, ci cum avem noi nevoie de ele sau poate cum ne imaginăm că ne-ar face fericiți. Rămânem blocați în niște amintiri care cu timpul de deformează. Ne-am învățat să avem așteptări și ne-am obișnuit cu dezamăgiri. Găsim vinovați pentru că ne este mai ușor să aruncăm vina. Ne schimbăm și este normal, dar ne este prea frică de schimbare și ne lipsește curajul de a ne accepta așa cum suntem, diferiți. 
Intrăm într-o stare de confort care ne este dată de lucruri și oameni. Preferăm să lipim obiectele sparte, să înnodăm prieteniile rupte, să rămânem în căsnicii terminate pentru că nu avem curajul de a o lua de capăt și de a ne arunca în necunoscut. Este așa de cald și bine în egoismul nostru și nu ne dăm seama că tragem și de noi. Suntem dependenți pentru că am uitat să fim independenți. Ne-am obișnuit să ne comparăm și am transformat viața într-o competiție. Suntem dependenți pentru că am uitat să fim independenți.
    Hai să fim sinceri, oare câți dintre noi nu au în șifonier lucruri care nu le mai vin, dar le țin acolo pentru că nu se îndură să le arunce? Trăiesc cu speranța că poate or să le mai îmbrace cândva. 
   Câți dintre noi nu am lipit un obiect spart, pentru că ne era drag și ne-am spus „lăsă, că nu se vede”?
   Câți dintre noi nu avem prieteni lângă care nu ne mai simțim confortabil, dar pentru că ne leagă niște amintiri, tragem de prietenie până când se transformă în ceva urât?
   Câți oameni nu sunt prinși în căsnicii în care nu mai știu ce este iubirea?  Doi străini care se salută sau nu, la intrarea în casă și atât.
   Dar câți oameni au curajul de a recunoaște toate astea și oare câți au puterea de a schimba ceva? 
    Oare câți dintre noi au curajul de a se privi cu atenție și a fi sinceri până la capăt, până acolo unde începe să doară? Câți au curajul de a privi în adâncurile lor până în cele mai întunecate colțuri, acolo unde pereții sunt scrijeliți de lacrimi și durere, unde-i miros greu de ranchiună și ură, acolo unde se ascundeau când le era greu, când s-au simțit părăsiți, abandonați și neiubiți? Unii oameni și-au ascuns trăirile atât de bine, încât sufletul li s-a-mpietrit de la atâtea ziduri ridicate și merg orbi, chiar dacă au ochii largi deschiși.   
    Căutăm fericirea o viață întreagă, dar nu știm ce înseamnă. O căutăm în oameni și lucruri, dar ea se găsește în noi. Este starea aceea de acceptare a ta, de iertare a ceea ce nu mai poți schimba și efortul de a fi un om mai bun, căci să fii om bun înseamnă să știi să împletești frumusețea exterioară cu cea interioară, vorba să ți se-nsoțească cu fapta și gândul să-și facă casa în inima ta.
De ce spun toate astea? Pentru că nu este suficient să fii un om frumos. Asta nu te face un om bun sau un om fericit. Un om frumos la trup își pierde strălucirea dacă în interiorul lui stau cele mai întunecate sentimente. De asemenea, degeaba vorba-ți alină, dacă fapta rănește. Trebuie să gândim înainte să vorbim, dar să lăsăm cuvintele să treacă prin inimă și să punem suflet în tot ceea ce facem. 
  De fapt, despre asta este vorba, despre răni și vindecare, despre ură și iubire, despre adevăr și minciună. Și uite așa am găsit răspunsul la întrebarea: „De ce sunt oamenii așa de răi?” Pentru că sunt nefericiți, dar nu-și mai dau seama de asta. 


   P.S.    Ne-am învățat să tragem de oameni pentru că ne este frică de singurătate și când nu ne mai rămâne nimic, ne spunem că nu a fost să fie, dar nu înțelegem că sunt momente când este o binecuvântare că nu e dat să fie.