Off, timpul trece atât de repede. Nici nu realizezi când e luni și când e joi. Ieri era feeric, totul înghețat în jur, astăzi este doar un foșnet viu... Ieri eram copil la mama acasă, astăzi sunt mamă eu. Plec pe întuneric și mă întorc la fel. Uneori uit dacă e zi sau noapte, dacă trebuie să plec sau să mă-ntorc. Parcă ieri cădeau frunzele triste într-o toamnă blândă și acum este deja vară, iar. Trec anotimpurile prin fața ochilor noștri, prin păr se-așterne câte-un fir de nea și noi alergăm tot timpul după ceva... Astăzi abia a început și până-mi sfârșesc gândurile se face noapte iar. Încet, pe nesimțite, trece timpul peste noi...
Conștientizez trecerea timpului și încerc să merg cu el la braț. Avem impresia că timpul este de partea noastră și amânăm mereu câte ceva pentru mai târziu, mâine, cândva, dar nu e chiar așa. Atunci când realizăm cât de tare ne-am înșelat, regretăm timpul pierdut și faptul că nu am făcut ce trebuia, când trebuia. Așa apare regretul, adânc înfipt în noi și ne schimonosește chipul, ne sluțește sufletul, ne împietrește.
În fiecare ființă găsim lumină și întuneric, bine și rău, iubire și ură, dar depinde de fiecare individ în parte cum le cerne, ce vrea să cultive și ce stârpește. Asumarea deciziilor este o calitate pe care mulți nu o au. În funcție de deciziile noastre vom culege și roadele. Uneori răul iese la suprafață, fără să vrem, împins de factori externi pe care nu îi putem noi controla, căci sunt și oameni care au această calitate și anume, să scoată tot ce-i mai rău din noi. Dacă îi eliminăm din viața și gândurile noastre, atunci vom culege fapte bune, dar dacă vom lăsa răul să se așeze confortabil în sufletul nostru, nu va mai pleca. Alungând întunericul din viața ta, totul în jur se va lumina într-o armonie plăcută.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnOelw0yN2aUtu9eF9cgQ_jG-vE9i5Re-vFGL0hHpuhkiIuxEn7OUn-ZtWtME-Z67-Asxhzc4dJPUgSbHk7DR3wI6ucLi1W-Br-MiN1xYYsw12eqklNtpIopNHt_5C65Dv48owtALJmaEF/s320-rw/DSC+176.jpg)
Am văzut oameni care au trăit cu regretul în suflet o viață întreagă și au murit singuri și nefericiți. Am văzut oameni care au trăit doar din amintirea unor timpuri de mult trecute și mi se pare o mare risipă. Am tot auzit întrebarea „dacă ai putea să te întorci în timp, ce ai schimba?” Ne risipim aiurea pentru lucruri pe care nu le putem schimba. Au fost timpuri când și pe mine mă măcina regretul și aș fi vrut să schimb tot. Acum nu aș schimba nimic, le port în mine mereu, mă definesc și știu că am făcut cum am putut eu mai bine la momentul respectiv. Sunt sigură că mai mult nu am putut, nu am știut sau, poate, mai mult nu am fost dispusă să ofer la momentul respectiv. Poate trebuia să am regrete ca să pot învăța ceva din ele. Acum, ce rost are să mă consum pentru ceea ce a fost când oricum nu mai pot întoarce timpul. Cele mai mari regrete le avem pentru persoanele dragi care nu mai sunt printre noi și asta doare, dar știu sigur că acei oameni nu ar fi vrut să ne știe nefericiți. Dacă ar putea ne-ar spune că sunt bine, că ne-au iertat sau că poate nici nu s-au supărat. Vor să ne fie bine, tocmai pentru că ne iubesc. Oare noi, nu am gândi la fel dacă nu am mai fi? Când se naște regretul ți se întunecă sufletul, mintea, simțurile. Regretul are rostul lui, dar nu așa cum îl percep oamenii. Cei mai mulți îl văd ca pe o povară și nu îl pot depăși, viețile lor oprindu-se în acel punct. Eu îl văd ca pe o lecție prețioasă, o palmă peste ochi ca să te trezească. Atunci când apare regretul, însemnă că devenim conștienți de greșeala noastră și putem să ne schimbăm. Da, nu mai putem schimba ceea ce s-a întâmplat, dar ne putem schimba pentru ceea ce va fi să vină. De ce să-mi pierd timpul cu regrete ce-mi sfâșie inima, când pot să fiu blândă cu mine iertându-mă. De obicei iertăm altora lucruri mult mai rele, dar devenim neiertători cu noi. Dacă un apropiat ne-ar greși cu ceva minor, nu numai că l-am ierta, dar l-am și încuraja că va fi bine. Am ajuns să nu mai avem răbdare cu noi și nici blândețe.
Ar trebui să putem să ne oprim din când în când, să ne punem pauză ca să mai și zâmbim, să respirăm, să ieșim din rutina vieții și să nu uităm că suntem muritori.
Ieri am fost la ștrand. Bălăcindu-mă am conștientizat că este miercuri și mi-am dat seama că noi așteptăm mereu weekend-ul pentru a ne putea distra. De obicei la sfârșit de săptămână ieșim în oraș, mergem la film, facem câte un grătar, ieșim cu prietenii sau îi chemăm la noi. Dar unde scrie că doar în weekend poți să faci toate astea? De unde vin toate aceste „legi” nescrise? Cine ne poate împiedica să trăim și să fim fericiți lunea sau joia? De ce trebuie să aștept ziua de sâmbătă pentru a putea simți un pic de fericire? Așteptând momentul potrivit, trece timpul și poate niciodată nu este momentul potrivit, niciodată nu o să avem suficient timp, destui bani... Așa trece viața și apare regretul...
Au fost 40 de grade și bălăceala a fost perfectă. Probabil asta înseamnă „trăiește clipa”. Am petrecut timp de care sigur îmi voi aminti, chiar mai mult decât dacă aș fi stat acasă și aș fi gătit trei feluri de mâncare. Îmi voi aminti râsul mai bine decât că-i casa curată, rufele spălate... Am simțit o bucurie aparte prin faptul că am conștientizat asta. Știu că în viziunea unora sunt o „putoare” de femeie (este mai ușor să aruncăm cu noroi), dar poate la mine în casă este mai curat decât în casa multor „gospodine”. Cu siguranță sunt mai liberă și mai fericită decât mulți dintre aceia care nu fac decât să judece, dar nu știu să trăiască. Da, probabil tot timpul va fi ceva de făcut prin casă (să gătesc, să spăl, să fac curat), dar bucuria și libertatea simțită nu poate fi descrisă în cuvinte. De cele mai multe ori, banul ne conduce viața, apoi familiile și în final singuri ne îngrădim viața și fericirea. Și ne mirăm că apare regretul? Singuri ne facem rău, de parcă este o rușine să fii adult și să recunoști că faci ce vrei, când vrei. Nouă încă ne place „pupatul în fund” și tot timpul căutăm unul dispus să stea, iar dacă nu găsim am învățat să ne pupăm și singuri. Ne prefacem a fi niște victime și ne dăm loviți, doar ca să primim compasiune și să ne plângem de milă. Noi ne-am învățat să fim sclavi. De cele mai multe ori suntem sclavii propriei mentalități și regretul este o cușcă imaginară în care intrăm de bună voie pentru că nu știm să ne bucurăm de libertate.
Am învățat să trăiesc pentru mine, căci este viața mea și nu m-am născut să trăiesc doar pentru a muncii sau pentru altcineva. Asta nu însemnă că nu pot avea o familie, doar că fiecare trebuie să aibă propriile bucurii în viață pe care să ni le-mpărtășim, să ni le încurajăm și să le susținem. Dacă mă face fericită o plimbare, ies și mă plimb. Dacă vreau să beau un pahar cu vin, am să îl beau fără să țin cont de oră sau de ce va spune lumea. Dacă astăzi vreau să stau într-un loc, rămân și dacă mâine vreau să plec, o fac fără să mă uit înapoi. Am dat zeci de șanse oamenilor care nu au meritat niciodată una și nu am făcut asta pentru că am fost proastă, ci pentru că am avut grijă de conștiința mea. Dacă ei au sau nu conștiință, nu e treaba mea. Vreau să trăiesc astăzi fără regrete, mâine nu știe nimeni dacă voi mai fi sau dacă voi mai putea....
Și să vă mai spun ceva... În ultimul timp am ars aproape toată mâncarea pe care am gătit-o pentru că am uitat de ea pe foc, dar hohotele de râs în care m-am pierdut când simțeam miros de ars prin casă, îmi vor rămâne în amintire mult timp. Și greșelile își au rostul lor.
Oamenii ar trebui să se iubească cu sufletul pentru ceea ce au în adâncul lor, nu pentru felul cum arată sau pentru ceea ce fac.