08 octombrie 2024

Melancolie

   Oamenii sunt ca și frunzele. Unele foșnesc tare, altele doar șoptesc. Primele te-nfioară cu vuietul lor plin de frământări. Celelalte, însă, ar trebui să fi foarte atent și să-ți pleci puțin urechea ca să le înțelegi. Ele toate-ți vorbesc despre viață, despre lume, vrute și nevrute, bune și nebune.
Frunzele sunt ca oamenii... Colorați sau șterși. Unii plini de splendoare, alții care și-au pierdut strălucirea. Oameni buni și oameni mai puțin buni. Unii sunt veseli, alții sunt triști. Tot așa și frunzele. Sunt frunze care dansează în vânt și ploaie sau plutesc pe raze de soare. Frunze care zboară ușoare în înaltul cerului sau cad greoi pe pământ. Frunze vesele și zglobii în culori vii sau triste și posace, întunecate și opace. Fremătând în drumul lor povești pline de umor sau, poate, doar de dor. Melancolie sfâșietoare peste care timpul se-așterne prăfuind amintirea lor. 
Ah, oamenii sunt ca frunzele. Frunze mari sau mici, care vin sau care pleacă. Frunze care rănesc lăsând în urma lor suspine sau care vindecă. Sunt frunze care ți se lipesc de tălpi, putrezite și pline de noroi, insistente și de care nu poți să scăpa, care și-au pierdut culoarea și căldura pe care le-au avut cândva. Dar, sunt și frunze pline de farmec care ți se lipesc de suflet oblojindu-l. Care îți acoperă inima și freamătul lor plin de înțelepciune îți umple golul interior făcând ca durerea să nu mai răsune. Frunze discrete pe care cei mai mulți nici nu le observă, le calcă strivindu-le sub talpa lor. Frunze care nu-și varsă neîmplinirea, nu-și plâng singurătatea și nici nu le simți plutirea. Doar dacă ești atent le vezi pâlpâind focul interior transformat în culori calde așezate-n păr.
Da, frunzele sunt ca și oamenii, trecători pe acest pământ. Fără să-ți dai seama dispar și-n urma lor rămân umbrele. Umbre transformate în povești nemuritoare șoptite de frunze călătoare în timp...

05 octombrie 2024

Sarmizegetusa Regia

  
   
   Încercând să descopăr frumusețile țării noastre am evadat în trecut. Printre ruine ni se desfășura în fața ochilor noștri un film imaginar readucând la viață legende din trecut.  Căutând date despre adevărul istoric am aflat următoarele: 
   Sarmizegetusa Regia (reședință regală) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea de Munte din județul Hunedoara.
După cucerirea Daciei și înglobarea ei în Imperiul Roman, capitala a fost mutată la Ulpia Traiana (Sarmizegetusa), aflată la peste 40 de km depărtare. Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Cetatea de pe Dealul Grădiștei este cea mai mare dintre fortificațiile dacice. Aflată pe vârful unei stânci, la 1.200 de metri înălțime, fortăreața a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Munții Orăștiei, și cuprindea șase citadele.                                            
  
 
Fortăreața, un patrulater alcătuit din blocuri masive de piatră, a fost construită pe cinci terase, pe o suprafață de aproximativ 30.000 m². Sarmizegetusa conținea de asemenea o zonă sacră. Printre cele mai importante și mari sanctuare circulare dacice se află și Calendarul Circular.
                  
Zidul cetății avea 3 m grosime și o înălțime de aproximativ 4 – 5 m în momentul finalizării construcției lui. Deoarece zidul care îngrădește o suprafață de circa 3 ha este construit în asa fel încât respectă marginile înălțimii, cetatea are o configurație mai neobișnuită, de hexagon cu laturile inegale. În apropiere, spre vest, se află, pe o suprafață de 3 km, o întinsă așezare civilă, în care se observă foarte multe locuințe, ateliere, magazii, hambare, rezervoare de apă. La 100 de metri spre est, în dreptul porții cetății, din același punct cardinal, se află sanctuarele, care au forme și mărimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasă, care fusese legată de poarta amintită anterior printr-un drum pavat. Nu se știe dacă erau șapte sau opt sanctuare patrulatere, deoarece ele au fost distruse de romani în timpul ostilităților și nu se poate aprecia dacă era un singur sanctuar mare sau două mai mici construite foarte aproape. Sanctuarele circulare sunt doar două. Se remarcă și pavajul de andezit sub forma unui soare cu razele compuse din segmente de cerc.
Civilii locuiau pe lângă fortăreață, pe terasele construite în josul muntelui. Nobilimea dacică avea apă în rezidențele lor, adusă prin țevi ceramice. Inventarul arheologic găsit la sit dovedește că societatea Dacică avea un standard înalt de viață. 
Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac fiind înfrânt de Imperiul Roman în timpul domniei împăratului Traian. După înfrângerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoană militară acolo și au început să dărâme cetatea. Noua capitală romană, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construită la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Împăratul Hadrian, voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a și adăugat numele de Sarmizegetusa. Astăzi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se află localitatea Sarmizegetusa, din județul Hunedoara. Din păcate aici încă nu am ajuns.
Toate cele 6 fortărețe (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Roșie, Costești - Blidaru, Costești - Cetățuie, Căpâlna și Bănița) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
 
  
 
    Chiar dacă cercetătorii se străduiesc să aducă cât mai multă lumină asupra istoriei și civilizației dacice, multe enigme au rămas nedeslușite și continuă să alimenteze mituri mai vechi sau mai noi.
 
Unele dintre cele mai cunoscute legende, care continuă să înfierbânte și azi mințile sunt, desigur, cele legate de aurul dacilor. Despre bogăția dacilor s-a vorbit mult, nu puțini fiind cei care au spus că mirajul aurului ar fi fost cel care i-a ademenit pe romani să cucerească fortificațiile dacice din Munții Orăștiei. 
Se credea că brățările, îngropate în locuri strategice, ridicau un fel de scut de apărare energetic, păzind astfel cetatea. 
Multe au rămas legende pe care fiecare le crede după cum consideră de cuviință. În realitate locul are o energie aparte care poate fi simțită doar în momentele de contemplare profundă. 
 
 
(Sursa informațiilor Wikipedia și https://historia.ro/)

03 octombrie 2024

Despre Germania

    Pentru că astăzi este ziua Germaniei, să o onorăm aflând lucruri noi despre această țară frumoasă. 
Iată câteva:  
  1. Cea mai mare grădină zoologică din lume se află în Germania. Zoologischer, aflată în Berlin, cuprinde 1500 de specii din regnul animal și peste 14000 de animale adăpostite.
  2. Germania este țara în care s-au născut unii dintre cei mai mari muzicieni, filosofi și poeți ai toate timpurilor: Goethe, Bach, Beethoven, Handel, Schumann, Brahms, Kant, Hegel și mulți alții.
  3. Unul dintre cele mai populare festivaluri din lume, Oktoberfest (Munchen) se desfășoară aproape în fiecare an începând din 1810. Până acum, a fost anulat doar de 24 de ani, din cauza războaielor sau epidemiilor. 
  4. Pe teritoriul Germaniei se regăsesc peste 150 de castele, iar celebrul Castel Disney este copia Castelului Neuschwanstein. 
  5. Daca îți place Currywurst, Germania este locul unde poți savura acest fel de mâncare. Știai ca în fiecare an, în aceasta țară se consuma peste 800 de milioane de Currywurst? Iar în Berlin exista și un muzeu dedicat acestui fel de fast-food. 
  6. Te-a impresionat Strada Sforii din Brașov? In Germnia poți vizita o strada și mai îngusta: Spreuerhofstraße se afla în Reutlingen și măsoara 31 cm lățime.
  7. Îți plac catedralele Gotice? Afla ca în Germania, mai exact in orașul Ulm, se afla catedrala Ulm, considerata cea mai înalta din lume: 161,5 m.
  8. Cea mai mare gară din Europa se găsește în Berlin.
  9. În Koln se regăsește o catedrala în stil gotic, considerata cea mai frumoasa din Europa și care ascunde un mister religios: înăuntrul acesteia se afla un sarcofag, denumit Sarcofagul celor 3 Regi. Acolo se spune ca ar fi rămășițele celor 3 magi care s-au închinat la nașterea lui Iisus.
  10. Daca îți place berea, Germania este țara ideala unde poți degusta cele mai bune și cele mai multe sortimente, realizate după rețete tradiționale. Știai ca germanii consuma anual 2,5 miliarde de tone de bere? În aceasta țară se regăsesc peste 1200 de berarii.
  11. Un alt lucru interesant legat de gastronomia acestei tari: în Germania poți găsi peste 300 de sortimente de pâine și exista chiar și muzee dedicate acestui aliment.
  12. Adori să vizitezi muzee ciudate? Ce spui despre Muzeul Porcului din Stuttgart? Este un loc unde sunt expuse peste 50000 de figurine în forma de porc și datează din anul 1988.
  13. Celebra băutura răcoritoare Fanta a fost inventata în Germania, după ce în anul 1940, a fost interzis importul de sirop folosit pentru pregătirea Coca Cola.
  14. Nostalgic după mașinile Trabant? Știai că numele acestora se traduce drept ,,Satelit”? Numele este de fapt un omagiu pentru primul satelit lansat pe orbita de către Germania, în 1957.
  15. Peste 65% dintre autostrăzile din Germania nu au limita de viteza.
  16. Aici vei întâlni cele mai multe cluburi înființate de fanii fotbalului. Nicio altă țară nu poate egala Germania la acest capitol.
  17. Imprimanta mobilă își are rădăcinile în invenția lui Johannes Gutenberg din jurul anului 1450.
  18. Când vine vorba despre economie, Germania este una dintre țările cu cele mai puține probleme chiar și în plină criză economică, clasându-se pe locul 5 în lume din punct de vedere economic.
  19. Limba germană rămâne limba cu cei mai mulți vorbitori nativi de limba germană. În trecut aceasta a fost limba cea mai răspândită în centrul, nordul si nord-estul Europei.
  20. Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară  în anul 1916 pe parcursul primului război mondial.
  21. Germania este clasată foarte sus în topul ratei speranței de viață – undeva în jurul vârstei de 81 de ani.
  22. Din punct de vedere al cărților publicate, Germania se află pe primul loc cu aproximativ 94.000 de cărți în fiecare an.
  23.  Sunt mai multe poduri în Berlin decât în Veneția. Veneția este un oraș bine cunoscut de canale, gondole și poduri. Cu toate acestea, cea mai mare rețea de ape interioare este capitala Germaniei. Berlinul are până la 960 de poduri și 59,8 mp. km de suprafața apei – râuri, canale și lacuri.
  24. Prima carte tipărită – în limba germană. În 1455, John Gutenberg, inventatorul tiparului, a tipărit prima carte. Era o Biblie de 42 de pagini. Acum fiecare a zecea carte din lume este în germană.
  25. Noaptea, Germania de Vest și de Est arată diferit, privind din spațiu, datorită becurilor diferite din lămpile stradale. Nuanțe semnificativ diferite de culoare.                                           
Sus avem: Castelul Neuschwanstein, Castelul Lichtenstein, Castelul Hohenzollern                                  Iar jos:  Castelul Heidelberg, Domul din Speyer, Blautopf in Blaubeuren                                                     
   
Sus avem: Castelul Sigmaringen, Meersburg
Iar jos: Rottenburg am Neckar, Insula Mainau
   
         
Sus avem:  Lindau, Lacul Eibsee, Füssen
Iar jos:  Schwetzingen, Pile Dwelling
   
Sus avem: Donauquelle, Balingen
Iar jos: Frankfurt, Hamburg, Rottweil
                         
 
Sus avem: Muzeul BMW din München, Stuttgart
Iar jos: Tübingen, Konstanz
 
  
Sus avem: Schwäbisch Hall, Mannheim,
Iar jos:  Wimsener Höhle, Triberg
 
(Foto: Höllentalklamm)
   Trecând peste toate aceste curiozități, ca să le spun așa, Germania este frumoasă nu numai prin locurile frumoase pe care le putem vizita cât prin oamenii și obiceiurile ei. Despre această țară putem afla multe lucruri la o simplă căutare pe internet (așa cum am făcut și eu), dar asta nu înseamnă că ajungem să o cunoaștem din această căutare. Ca să o cunoști trebuie să simți, să trăiești și să vrei să înțelegi și ceea ce ți se pare straniu sau străin. Pentru a putea face asta ar trebui să ne golim inima de prejudecăți și să învățăm să trăim alături de ei, lăsând ceea ce am cunoscut și felul nostru de fi pentru a putea fi deschiși la nou, la altceva. Asta nu înseamnă să renunțăm la noi, la tradițiile noastre, ci să le împletim pe ale noastre cu altele care ne plac și ni se potrivesc. Sunt oameni care ajung în această țară și nu fac altceva decât să se plângă, dar profită de beneficiile pe care le primesc. Se plâng de oameni de sistem, de locuri, dar banii sunt buni, ajutorul social, alocația... Dar, nu are rost să discutăm despre aceste aspecte, cel puțin nu acum. 
Pentru mine această țară este frumoasă prin tot ce reprezintă ea. Frumusețea locurilor vine datorită faptului că oamenii înțeleg cum funcționează un sistem și îl respectă iar de aici toate sunt legate între ele. 
Pentru mine frumusețea acestei țări vine din:
- faptul că oamenii se opresc să te întrebe dacă ai nevoie de ajutor atunci când te văd în dificultate. (La noi dacă te văd căzut, trec mai departe spunând că ești doar un bețiv.)
- felul cum înțeleg ei comunitatea  și ajută la dezvoltarea ei. Și aici mă refer la voluntariatul benevol pe care îl oferă fiecare, fără să li se ceară și fără să primească ceva. Prin participarea fiecăruia toată lumea are de câștigat. 
(Foto: Grainau)
- corectitudinea pe care o au  și pe care o așteaptă de la ceilalți. În mod special aici vreau să vorbesc despre felul în care ei își vând produsele cu o sinceritate care pare naivă pentru un necunoscător. Își pun la vânzare produsele (fructe, legume, ouă, paste făinoase, miere, flori și multe altele) oferind toate condițiile pentru a achiziționa diverse produse, așteptând în schimb corectitudinea de a plăti corect ceea ce cumperi. Și aici am văzut oameni care cumpărau produse cu o valoare mare și plăteau o valoare mult mai mică. (În perioada trăită printre ei am văzut doar românii făcând asta.)
- răceala nemților. Distanța pe care ei o afișează îți permite să ai o intimitate care mi se pare necesară. Da, poate că le lipsește căldura, dar mai bine așa decât apropierea aceea insistentă de a știi tot ce face x și y, ca mai apoi să avem ce bârfi. 
Frumusețea acestei țări vine din faptul că m-a învățat să mă opresc din ritmul nebun și accelerat în care am trăit toată viața. M-a învățat să mă bucur de liniște, de plimbări, de oameni, de natură. 
Frumusețea ei reprezintă mai mult decât castele medievale și locuri de vizitat. Înseamnă civilizație, corectitudine și multă muncă. Cred că doar trăind acolo poți să înțelegi și să vezi esența frumuseții ei. 

(Sursa informațiilor: https://www.finantistii.ro/20-de-lucruri-interesante-despre-germania/
https://www.helloholidays.ro/blog/curiozitati-despre-germania-top-15-cele-mai-interesante-lucruri-despre-aceasta-tara/)