Trecând prin viață și simțind pe propria piele realizez și conștientizez câtă înțelepciune stă în adâncul acestor „vorbe bătrânești”, în sensul tuturor proverbelor. Uneori mă încăpățânez să cred că, poate, acel om s-a schimbat, dar viața îmi arată că bătrânii aveau dreptate.
Cred că suntem ceea ce purtăm în suflet și aceasta este baza pe care noi ne dezvoltăm de-a lungul vieții. Purtăm în noi binele și răul, lumina și întunericul. Experiențele prin care trecem face ca una dintre ele să triumfe iar cealaltă se stinge puțin câte puțin. Și nu, nu este ca în filme unde întotdeauna binele învinge. De cele mai multe ori, de la prea multă durere și neputință, ajungem și ne împietrim sufletele ajungând să fim acri, răi și posaci. Devenim victimele propriei conștiințe...
În adâncul meu eu știu că omul nu se schimbă, dar în mintea și sufletul meu încă mai sper. Îmi dau seama că omul rău poartă în el o mare durere pe care nu a reușit să o înțeleagă, să o depășească și să ierte. De fapt, el în sufletul lui este doar un simplu om plin de sentimente, unde binele nu a reușit să învingă și lumina din el s-a stins lăsând un gol. Cred că așa ajungem să avem acel gol interior și puțini sunt aceia care înțeleg asta și caută să se vindece. Și vindecarea nu vine din lucruri materiale și de la oameni, ea vine din bunătatea cu care ne peticim sufletul rănit. Bunătatea pe care o manifestăm în primul rând față de noi înșine, apoi față de celelalte ființe. Spun asta pentru că am văzut oameni care sunt pâinea lui Dumnezeu cu alții, dar foarte exigenți cu propria persoană sau cu animalele. Asta înseamnă că acolo este un sâmbure de rău nevindecat. Am să-mi justific cele afirmate și am să vă spun că doar un animal are capacitatea de a face un suflet să ofere iubire necondiționată. Mulți vor spune că și un copil face asta și am să-i contrazic. Cei mai mulți așteaptă ceva în schimbul vieții pe care au zămislit-o, „eu te-am făcut, eu te omor” sau măcar un pahar cu apă...
Sunt oameni care își iubesc copilul, dar nu tolerează alți copii. Sunt oameni care nu au sentimente nici față de proprii copii. Și ca să fim sinceri până la capăt, da, ne iubim copii, dar de cele mai multe ori o facem cu mândrie și egoism.
Aici există un alt proverb care stă la baza celor spuse de mine: „Fiecare cioară își laudă puiul”. Asta ne face tare orgolioși și competitivi. Și-ntr-un final, inevitabil ajungem la „ ce naște din pisică...” va fi și mai greu de schimbat. Pe când un animăluț, neputincios în a se exprima și lipsit de mândrie, ne va oferi afecțiune chiar și atunci când nu o merităm. Oricât l-ai bate pe animal, el tot se va pune la picioarele tale smerit și îți va linge palmele cu care l-ai rănit. Și nu o va face pentru că este parșiv sau prost, ci pentru că el altă cale nu știe. De aceea spun că atunci când ne vom deschide sufletele și le vom lăsa să simtă iubire față de animale, în general, abia în acel moment vom putea spune că am învățat să iubim sincer și necondiționat. Lăsându-ne iubirea să pătrundă în inimă vom simți blândețe și înțelegere față de toți și toate. Ca să ajungem în acel punct trebuie să cunoaștem smerenia, bunătatea, iertarea și să înțelegem că ele reprezintă calități ale unui suflet nobil și nu o dovadă a prostiei.
Să nu credeți că iertarea este o formă de slăbiciune prin care ne recunoaștem vreo vină. Ea este o formă de iubire în primul rând față de noi și abia apoi față de ceilalți. Târziu ne vom da seama că nici nu mai contează cine are dreptate și cine a greșit, că este loc pe lumea asta pentru fiecare și nu trebuie să demonstrăm nimănui nimic.
Dar, din păcate, omului îi va fi mai ușor să bârfească, să judece, să mintă, să fure, să facă rău... Întotdeauna o să vrea să fie ca x sau ca y și dacă se poate să aibă mai mult decât ei.
Iar pentru tot ceea ce i se întâmplă o fi de vină soarta sau Dumnezeu.
De, uneori omul nu se poate schimba, chiar dacă își schimbă haina, părul și chiar vocabularul. Acum sunt mulți care citesc și cred că este de ajuns să citezi dintr-o carte. Schimbarea înseamnă mai mult decât a reproduce ceva ce ai citit sau auzit undeva. Ne dăm seama tot mai greu de caracterul unui om. Ne lăsăm păcăliți de dorința din noi de a crede în bine și frumos, dar omul nu se schimbă. Omul este suma a tot ceea ce a lăsat să crească în sufletul său și mai devreme sau mai târziu asta va ieși la suprafață.
El va răni, va murdări și tot el se va simți cel supărat, căci „omul„ nu e „om” destul dacă nu e și fudul.